Múlt heti írásunkat felidézve remélem a teleszkópok feltöltve szimmeringek mindenkinél kicserélve. így a rugózás probléma köre is letudva. Lássuk hát a kenőanyagokról szóló részünket

Alapvetően gyorsan el kell különíteni két fajta motorblokk típust. Vannak ugyebár az úgynevezet kétütemű és négyütemű motorok. Nagyobb fejtegetésbe nem mennék bele, a lényegében a kétütemű motorok egyszerűbb felépítésűek, kevesebb mozgó alkatrésszel. A négyütemű motorok pedig a vélhetően mindenki által ismert szelepekkel vezérelt motortípus. Történelmi érdekesség, hogy a kétütemű motorokat később találták fel mint a négyüteműeket. Nekünk, mint felhasználóknak alapvetően illik tudni, hogy milyen típusú motor hajtja a gépünket. Legegyszerűbben a motor felépítéséről ismerhető fel. A négyütemű motorok hengerfeje sokkal nagyobb, mint egy kétüteműé. Függetlenül attól, hogy lég vagy vízhűtéses-e.

Egy vízhűtéses kétütemű (2t) hengerfej:

Egy vízhűtéses négyütemű (4t)henger és hengerfej:

Egy léghűtéses kétütemű (2t)henger dugattyú és hengerfej:

Egy léghűtésées 4t hengerfej:

Ugyan ez egy robbantott ábrán:

Szóval ha épp nem tudod melyik típusú motor hajtja a gépedet. Talán a fenti ábrák némelyike iránt tud adni az azonosításra.

Amiben még különbözik e kétütemű a négyüteműtől, az a kenési rendszere. Így el is jutottunk mai témánkhoz a különböző kenőanyagokhoz.

Rengeteg féle fajta és gyártójú termék kapható ma a piacon. Ember legyen a talpán aki eligazodik rajtuk. Nem volt ez másképpen régen sem. Ezért kitalálták az úgynevezett szabványokat. A gyártók pedig tanúsítás után a megfelelő szabványokat feltüntetik a csomagoláson. Így a Ti kedves vásárlók könnyebben boldogultok a kiválasztás során.

A kétütemű motorkerékpárok blokkjában jellemzően két fajta olaj kerül felhasználásra. Az egyik a hajtómű olaj, mely felel a fogaskerekek kenéséért. A másik pedig a köznyelv által csak 2t olajnak nevezett kenőanyag mely a benzinnel keveredve a szívási és sűrítési fázisban felelős azoknak a csapágyaknak a kenéséért melyek a forgattyús házban kaptak helyet. Ilyenek a főtengely csapágyak valamint az esetleges tűgörgős csapágyak a hajtókar egyik vagy mindkét végén. Ismételten két nagyon fontos dologra kell felhívnom a figyelmeteket. Nem mindegy a kenőolaj típusa és mennyisége.

A kenőolajokat három kategóriába tudjuk sorolni: -ásványi: úgy mondanám finomított olaj, melynek molekula szerkezete totálisan véletlenszerűek. Így viselkedése a többihez viszonyítva kiszámíthatatlan. Minősége változó. -fél-szintetikus: olyan finomított olaj, mely átesett a finomítás utáni műveleteken, így viselkedése és jellege kiszámíthatóbb. Tehát jobb, mint az ásványi! Minősége jellemzően azonos. -szintetikus: szint tökéletesen azonos molekula szerkezetű elemekből áll. Tulajdonságai pontosan előre megjósolhatóak. Minősége minden esetben első osztályú.

A 2t kenőolaj azonban nem csak ebből az alapolajból áll. Ezen felül adalékozni is kell az olajat. Minden gyártó saját receptúrát alkalmaz. De egyvalami az összes gyártó termékében közös. A színező anyag, melynek szerepe az üzemanyag megszínezése, így jól látható legyen mely anyagok lettek 2t olajjal kezelve.

A kétütemű motorok fő ellenségei az alacsony kenés, a magas hő és a korom lerakódás. Egy jól kiválasztott 2t motorolajjal mindhárom problémát elfelejthetjük. Ha a bejuttatott kenőanyag megfelelő mennyiségű.

A leggyakrabban a következő keverési arányokat szokták alkalmazni: 32:1 40:1 50:1. Az olajat lehet keverni az üzemanyag tartályban vagy külön tartályból egyenesen a szívócsonkba történő csöpögtetéssel. Az utóbbinál minimálisan de fent áll az esetleges eltömődés vagy meghibásodás lehetősége. Így javasolt évente karbantartani, felülvizsgálni, és kimosni a teljes rendszert. Ezzel sok tízezer forintot lehet megtakarítani. Hogy miért? Mert a nem megfelelő kenéssel megnő a fent említett kockázatok (hő és korom) esélye a maradandó károsodások előidézésére. A korom lerakódás függetlenül attól, hogy hol alakul ki, komoly teljesítmény vesztést okoz. A túlzott hő pedig előidézheti a dugattyú megszorulását. Ami a fél blokkot tönkre teheti. Egy hirtelen megakadó percenkénti 6-10ezer fel-le mozgást végző dugattyú komoly károkat tud okozni a henger falában, a hajtókarban, és még akár a főtengelyben is. Mindezt egy figyelmetlen olajtöltés is okozhatja. Ezért minden esetben az olaj betöltése előtt minimalizálni kell az esetleges szennyeződések bejutását. Szerencsére ma már a kutakon szinte mindenhol van papírtörlő. Ezzel le lehet takarítani az olajtartály kupakja körüli koszt. A megvásárolt olajat mindig tároljuk zárt állapotban. Portól és nedvességtől védve.

Gyakorlati tanács az olaj kiválasztásánál 50ccm-200ccm-ig legalábbAPI TB (JASO FB) jelzést a felett pedig legalábbAPI TC (JASO FC) jelzést keress. Finoman jegyzem meg, az AROL 2t nevű termék nem teljesíti az API TB szabványt! Viszont ugyan ennek a cégnek a sprint 2t terméke már túl is teljesíti a nekünk szükséges paramétereket közel azonos áron (igaz 1l-es kiszerelésben)! Amennyiben a kiválasztott olajon nem találod a megfelelő szabványt, vagy kérdésed van. Mindenképp fordulj az eladóhoz. Ha nem tud segíteni, akkor rossz boltba mentél! Keress egy másikat!

Egy jól beállítottrendszernél a még meleg motorból kivett gyertya színe „Őzbarna” pont mint ez:

Remélem ennyi információ elég számotokra, hogy motorotok hosszú és boldog élet elé nézzen. No lássuk akkor a másik olajat amit a kétütemű motorkerékpárba öntünk, a hajtómű olajat.

Amennyiben robogóról beszélünk a történet nagyon egyszerű. A végáttétel a hátsó tengelynél kap helyet. Ez egy olajfürdőben úszó fogaskerék csoport. Ide egyértelműen hajtómű olaj szükséges. Amennyiben ezt az olajat évente cseréljük, a hajtás örökéletű lesz! Ide jellemzően 80W-90-es olajat kell tölteni 150-300ml. Úgy gondolom ez a legegyszerűbb és legegyértelműbb felhasználás. Javaslom nem bedőlni a csinos mini flakonoknak és tubusoknak. Bármi ami 80W-90 olaj, megfelelő. Hiszen logikusan ez csak egy fogaskerék hajtómű. Nem éri a hőmérsékleten kívül semmilyen külső vegyi vagy biológiai hatás. Tehát ezzel nincs más dolga az embernek mint januárban lecserélni.

Más a helyzet a hagyományos fogaskerekes váltóval felszerelt motoroknál. Itt ugyan a hajtóműház a forgattyús háztól és ezáltal, az üzemanyagtól és az égéstermékektől el van szigetelve. De nagyobb a hőterhelése, és szinte minden esetben helyet kap a hajtómű házban az kuplung szerkezet is. Mely mint ismert a felületek egymásnak nyomásával –azaz súrlódással- viszi át a tengely forgását. Itt azért nem árt ha minimális a kenés. Ezért nem szabad ezekbe a motorokba (mint pl.: simson) autókhoz való motorolajat rakni. Mert a kuplung csúszásához vezethet. Így minden esetben javaslom a gyártó által előírt terméket vagy annak megfelelő minősítéssel rendelkezőt használni. Minden esetben érdemes szakértővel konzultálni. Ezeknek a motorolajoknak használattól függően szintén egy év körül van az élettartamuk. Jellemzően a finom fém szemcsék és a kuplungról leváló apró darabok rontják le a kenőanyag kenési tulajdonságait.

Négyütemű motoroknál sokkalsokkal egyszerűbb a helyzet. A motor gyártójának előírása legyen az irányadó. Itt az olaj ha akarjuk ha nem, keveredhet az üzemanyaggal, és ugyanez igaz visszafele is. A kenőanyag bekerülhet az égéstérbe, és ott eléghet. Ezek jellemzően a motor meghibásodásának első jelei (például a kék füst reggeli indításkor). A motor élettartalma során előfordulhat, hogy a kopásoknak vagy a felhasználási módnak köszönhetően a szerviz a gyáritól eltérő kenőolajat ajánl. Ezek az ajánlatok mindig a motor élettartamának növelésének céljából történnek. Egy százezer kilométert futott motorblokk a legjobb esetben sem fogja tudni azokat az illesztési hézagokat, melyeket új korában tudott. Ebből kifolyólag két olajcsere között a gyári viszkozitású (viszkozitás a folyadék belső súrlódása, köznyelven talán a „folyósság” a legközelebb álló szó ehhez a fogalomhoz) olajból be fog jutni több vagy kevesebb az égéstérbe. Ami koromlerakódáshoz, gyertya beégéshez teljesítmény csökkenéshez vezethet. Arról nem is beszélve, milyen bosszantó hetente utántölteni a motorolajat.

© 2020 Minden jog fenntartva. Weboldal készítés - Navisoft Hungary Kft.